Kaart Saint Kitts en Nevis: CIA |
Het land is een constitutionele monarchie binnen het Britse Gemenebest, en bestaat uit de eilanden Saint Kitts, of Saint Christopher, en Nevis en een aantal rotseilanden.
De eilanden horen geografisch tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.
De ongeveer drie kilometer brede zeestraat The Narrows scheidt de beide eilanden van elkaar.
Saint Kitts en Nevis ligt in de Caribische Zee, ten noordwesten van Montserrat en ten westen van Antigua en Barbuda.
Het land ligt ruim tien kilometer ten zuidoosten van het eiland Sint Eustatius, waardoor de territoriale wateren grenzen aan het Koninkrijk der Nederlanden.
De eilanden zijn bergachtig en vulkanisch van oorsprong.
De bodem van Saint Kitts bestaat vooral uit vulkanisch gesteente. Het hoogste punt op het eiland is met 1.156 meter hoogte de Mount Liamuiga.
Nevis is kegelvormig; het hoogste punt is met een hoogte van 1.050 meter de Nevis Peak. De vulkanische bodem is zeer vruchtbaar.
Op het eiland Nevis bestaat een stroming die Nevis wil afscheiden van Saint Kitts.
De eilanden produceren onder meer suiker, melasse, zout en katoen. Daarnaast wordt vee gehouden en is er visserij. Een andere bron van inkomsten is het toerisme.
Klimaat en toerisme
Saint Kitts en Nevis kennen een tropisch regenklimaat, dat wordt getemperd door de talrijke winden. Het regenseizoen is van mei tot november. Het land wordt vaak getroffen door orkanen.
Fort Brimstone Hill
Het 18de-eeuwse Fort Brimstone Hill op Saint Kitts is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De locatie wordt ook wel het Gibraltar van West-Indië genoemd.
Steden Saint Kitts en Nevis
Naast de hoofdstad Basseterre zijn een aantal andere plaatsen op Saint Kitts en Nevis: Cayon, Charlestown, Dieppe Bay Town, Gingerland, Newcastle, Old Road Town, Sandy Point Town.
Basseterre is de belangrijkste havenstad van de eilandenstaat. Er zijn wegverbindingen met de andere plaatsen op het eiland. Het vliegveld heet Golden Rock.
Steden Saint Kitts en Nevis: CIA |